Huisverkoop

Een huisverkoper mag normaal gesproken alleen verkopen aan consumenten en horeca. Volgens de oude Vestigingswet geldt voor “huisverkoop”, dat niet meer dan 5% van de totale omzet bestaat uit elders ingekochte producten. Als elders ingekochte producten meer dan 5% van de totale omzet vormen, wordt u gezien als detailhandel. Voor de Kamer van Koophandel geldt de oude Vestigingswet niet meer, maar veel gemeenten blijven toch de oude norm hanteren. In veel gemeentes valt de huisverkoop van streek-, ambachtelijke en boerderijproducten onder de term ‘nevenactiviteit behorende bij een agrarische bestemming’. Verwijzing naar de digitale “Handboek directe verkoop boerderijproducten”, Eind 2021 verschijnt een nieuwe druk van deze brochure.

Zo zijn er de hoofdstukken ‘Wat is er mogelijk en wat wil ik?’, ‘Wat kan ik?’, ‘Wat mag ik?’, ‘Op welke klanten richt ik mij?’, ‘Hoe richt ik een verkoopplek in?’ en ‘Hoe hou ik het leuk?’. Niet elke persoon heeft de wil en de sociale vaardigheden om vaak met klanten om te gaan, eigen aan de verkoop via de korte keten. Het boekje bouwt hier een eenvoudige tool voor zelfreflectie in.

Succes bij verkoop gaat niet enkel over wat je verkoopt maar ook over hoe. De schrijfsters gaan dan ook
wat dieper in op marketing. Ze vertrekken hierbij van ‘het draaiende wiel van de boerenmarketing’
waarbij persoon, plek, product, prijs, promotie en presentatie in evenwicht moeten zijn. Omgaan met
klanten en uw producten aan de man brengen is een vak apart.

LTO heeft een brochure over verkoop vanaf de boerderij gemaakt en via www.multifuntionelelandbouw.nl is de handreiking over regels voor ondernemers in de multifunctionele landbouw gemaakt.

[De Kamer van Koophandel (KvK) is een belangrijke vraagbaak, als u met huisverkoop wilt beginnen. De KvK is goed op de hoogte van de wetten en de regelgeving.]