Dierensoorten

Dierensoorten

Landbouwhuisdieren zijn dieren die voor productiedoeleinden gehouden worden, het zijn dieren van nut. Denk hierbij aan de productie van melk, vlees, of eieren. Landbouwhuisdieren kunnen ook voor niet-eetbare producten worden gehouden, zoals voor wol, veren of trekkracht. Het houden van dieren begint met de grote vraag ‘welk dier past bij mij en mijn boerderij?’


Wettelijk kader

Wet- en regelgeving bij het houden van landbouwhuisdieren
In de Wet dieren staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. Dit betekent dat dieren een eigen waarde hebben. De Wet dieren bestaat uit de volgende besluiten en regelingen:
Besluit en Regeling diergeneesmiddelen
Besluit en Regeling diervoeders
Besluit en Regeling dierlijke producten
Besluit en Regeling handhaving en overige zaken Wet dieren
Besluit en Regeling houders van dieren
Besluit en Regeling diergeneeskundigen
In het Besluit houders van dieren staan algemene regels over hoe je dieren moet houden en verzorgen. Deze algemene regels gelden voor alle dieren. Daarnaast zijn er ook specifieke regels voor productiedieren, bv https://www.nvwa.nl/onderwerpen/runderen/regels-voor-rundveehouders


Runderen

Schapen

Geiten

Varkens

Pluimvee

Het ras dat past

Binnen de landbouwhuisdieren onderscheiden we veel verschillende rassen die door de eeuwen heen zijn gevormd en inmiddels een onderdeel vormen van ons levend cultureel erfgoed. Belangrijk om rekening mee te houden bij de keuze van een diersoort of ras is het besef dat verschillende rassen verschillende kenmerken hebben die of een bepaald type product kunnen maken, of die ze erg geschikt maakt voor een bepaald type omgeving.

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) zet zich in voor het behoud van de oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Ter ondersteuning bij het proces van rassenkeuze ontwierp de stichting ‘de zeldzame huisdierwijzer‘ om via een paar vragen erachter te komen welk ras het beste bij je past. Op de website van de SZH vind je per ras meer specifieke rasinformatie en een doorverwijzing naar het stamboek of de rasvereniging of speciaalclub.