Toegang tot grond en pacht
Het vinden van grond is de eerste en misschien wel lastigste stap in het starten van een boerderij. Wanneer je een goed beeld hebt gevormd van de eisen waaraan grond moet voldoen, is het aan te bevelen om een breed netwerk in de regio op te bouwen. Breng in kaart welke andere initiatieven er zijn, welke gemeenten en terrein beherende organisaties actief zijn en neem contact op. Zo kom je erachter hoe je regio werkt en kom je in contact met verkopers en verpachters van grond. De brochure ‘Toegang tot land voor duurzame landbouw’ gaat dieper in op dit thema, ook worden de verschillende vormen van pacht uitgelegd.
Er zijn ook verschillende organisaties die zich inzetten voor het beschikbaar krijgen van grond voor agro- ecologische boeren.
Aardpeer verbindt mens en natuur via grond. Door toegang tot grond te realiseren voor natuur gedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen initiatieven. Het doel is bevorderen van bodemherstel, biodiversiteit, natuur, dierenwelzijn, sociale verbindingen, (gezonde) economie. Je kunt je aanmelden bij Aardpeer als je zicht op concrete grond hebt. Van gangbare akkerbouwers of veehouders die de omslag willen maken naar een duurzaam bedrijfsmodel tot een voedselbos met een uitbreidingswens.
Land van ons Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstellen ze de biodiversiteit en het landschap. Pachters kunnen rendabel boeren. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor €10.000 of voor €30 inlegt. Hun ambitie is groot: in 10 jaar tijd willen Land van Ons door aankopen bijdragen aan een nieuwe ecologische hoofdstructuur van 300.000 hectare, oftewel 15% van de Nederlandse landbouwgrond.
Lenteland ontwikkelt boerderijen van gemiddeld tussen de 10 en 25 hectare dichtbij woongebieden. Er wordt gewerkt volgens de principes van regeneratieve landbouw en community supported agriculture (CSA). Naast een tuinderij, pluktuin en rondscharrelende kippen vind je er rijen bomen, struiken en andere planten in een divers, natuurinclusief systeem dat is ontworpen met behulp van de principes uit de permacultuur. Lenteland zoekt ondernemende boeren met visie die zich voor de lange termijn willen verbinden aan een plek waar ze wonen, werken en een gemeenschap met klanten opbouwen. De Lenteland-boeren wonen op het erf en verbinden zich voor lange tijd aan de plek. Vaak vind je ook een winkel, een restaurant, een ruimte voor workshops, presentaties en opleidingen of overnachtingsmogelijkheden op de boerderij. Boeren wordt gevraagd om deels mee te investeren, hoewel dat niet vereist is. Fulltime inzet van de hoofdboer is een voorwaarde.
Financiering bedrijf
Lees meer over ‘Financiering voor duurzame landbouwbedrijven’ in de brochure van de WUR.
Dierpremie
Dieren behorend tot de zeldzame Nederlandse rundveerassen, welke gehouden worden als dubbeldoelkoe op melkproducerende bedrijven en welke in het I&R gevlagd zijn, komen in aanmerking voor een individuele dierpremie. In het I&R-systeem is het mogelijk om dieren als zeldzaam aan te merken. Dit zichtbaar maken, of ‘vlaggen’ van de zeldzame rassen doet SZH onder de naam ‘paraplubestand’.
Het Paraplubestand is opgezet op verzoek van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV). Het brengt dieren in kaart die behoren tot een zeldzaam ras. Voorlopig kan dit alleen voor de diersoorten rund, geit en schaap. (Varkens vlaggen we per UBN). De zeldzame status van een dier wordt in het Identificatie & Registratie (I&R) systeem aangegeven door middel van een vlag. Bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte kan voor deze dieren een uitzondering worden gemaakt. Daarnaast zal het Paraplubestand leidend worden bij eventuele diersubsidies, zoals de subsidieregeling voor dieren van zeldzame rundvee-, schapen- en geitenrassen binnen het GLB (2023-2027).
Voorwaarde om dieren op te nemen in het Paraplubestand, is dat dieren ingeschreven staan in een stamboek.