Huisvesting

Dierenwelzijn

Bij het houden van vee is onlosmakelijk de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de (individuele) dieren gemoeid. Ieder dier stelt zijn eigen eisen aan de omgeving om zich optimaal en naar de eigen aard te kunnen gedragen. Daarom is het van belang je als (toekomstige) houder te verdiepen in de te houden soort en het ras.

Voor fokkers geldt dat kennis over het ras, genetische eigenschappen en houderijsystemen van belang zijn om ook aan de basis verantwoordelijk bezig te zijn met dierenwelzijn.

In 2022 heeft de Raad voor dieraangelegenheden (RDA) zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij geformuleerd in haar zienswijze over dierwaardige veehouderij.

Hieronder zijn een aantal websites genoemd waar meer informatie is te vinden over dierenwelzijn. Er zijn zowel wettelijke kaders als andere informatie over dierenwelzijn en diergezondheid te vinden.

Besluit houders van dieren Met informatie over: Houden van dieren voor landbouwdoeleinden (hoofdstuk 2). Houden van dieren anders dan voor landbouwdoeleinden (hoofdstuk 3). Houden van dieren voor vertoning (hoofdstuk 4). Doden van dieren voor de productie van dierlijke producten (hoofdstuk 5).

Rijksoverheid Met informatie over de wettelijke regels en eisen voor bedrijfsmatig gehouden dieren zoals bedrijfsmatig dieren houden, huisvestingsregels, eisen en controle op slachten van productiedieren en regels voor vervoer en Identificatie en registratie van productiedieren.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – NVWA Met meer informatie over: factsheets over dierspecifieke welzijnsinspecties.

Raad voor Dieraangelegenheden De RDA heeft tot taak de overheid gevraagd en ongevraagd te adviseren over dierenaangelegenheden. De RDA geeft breed onderbouwde analyses over onder andere: de staat van het dier, het doden van dieren, en bijvoorbeeld dierenwelzijn in kringlooplandbouw

Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders -KSG Met onder andere informatie over goed houderschap van schapen en geiten

KleindierNed Met onder andere een pagina over dierenwelzijn, waarin verwezen wordt naar
houderijrichtlijnen en hoe om te gaan met het doden van dieren.

Argrarisch Natuurbeheer
Buiten houden van dieren
Bescherming tegen wolven

Sinds de eerste wolf zich in 2018 op de Noord-Veluwe vestigde groeit het aantal gesignaleerde wolven. Dat een schaap hieraan ten prooi zal vallen is helaas niet altijd te voorkomen. Deze alinea schetst een overzicht informatie en organisaties over de wolf en wat bekend is over bescherming van vee of een aan te vragen vergoeding mocht het toch zijn mis gegaan.

Meningen over de komst van de wolf zijn sterk verdeeld. Waar voorstanders de wolf verwelkomen en de wolf zien als uitbreiding van de biodiversiteit, maken tegenstanders zich vooral veel zorgen over agressie richting hun vee. Feit is dat de wolf als beschermde diersoort is aangewezen en (vooralsnog) alleen in hoogste uitzondering mag worden afgeschoten.

Platform Wolven in Nederland

Het Platform Wolven in Nederland streeft naar een conflictarm samenleven met wolven. Wolven in Nederland is een samenwerking van Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, IVN, IFAW, Landschap Overijssel, Studio Wolverine, Rewilding Foundation, van Bommel Faunawerk, Wereld Natuur Fonds, Wolf-Fencing Nederland en Zoogdiervereniging.

B12.nl

BIJ12 verzorgt namens provincies de beleidsuitvoering van de wolf. Denk hierbij aan de monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Hierbij werken zij samen met deskundigen van de Zoogdiervereniging (Wolvenmeldpunt en monitoring), Wiberg Taxaties B.V. (taxaties) Wageningen University & Research en het CEwolf consortium (DNA-analyses). Belangrijke onderwerpen op deze site:

Beschermen van vee, schade voorkomen
Een overzicht van beleid en organisaties in Nederland


Hierbij geldt een andere waardebepaling voor dieren als het stamboekdieren betreft van zeldzame schapenrassen die een belangrijke bijdrage hebben in de fokkerij.