Mens & Organisatie

Persoonlijke ontwikkeling

Mens & organisatie

Een bedrijf start bij de boer. Waar ben jij goed in en hoe blijf je in ontwikkeling? Het is belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Want wat zijn eigenlijk je eigen wensen, je sterke en zwakke punten? Kom je goed uit de verf als je op de voorgrond staat of kom het meest tot je recht als je in je eentje tussen je dieren staat? En welke organisatievorm past bij jou en je bedrijfsconcept. Bij mens & organisatie kom je erachter welke opties er zijn en wordt je wegwijs gemaakt in de verschillende opleidingen en bijscholingen die je kunt volgen en de andere organisaties die zich bezig houden met kleinschalig boeren.

Onderwijs

Aeres MBO Warmonderhof biedt voltijd en deeltijd onderwijs op het gebied van biodynamische landbouw. Ook zijn hier diverse meerdaagse trainingen en dagopleidingen te volgen.

De Regeneratieve school bouwt bottom-up aan een divers scholingsaanbod voor iedereen die regeneratief wil boeren en daar financieel wil van bestaan, los van opleidingsniveau en voorgaande ervaring. Het is een peer-to-peer, decentraal kennisnetwerk met wortels in de boerenpraktijk.

De Food Hub leidt nieuwe voedselveranderaars op en versterkt bestaande initiatieven. Het onderwijs van de food hub is gericht op het bouwen van een eerlijk en duurzaam systeem, met ruimte voor agrarische, geografische en culturele diversiteit.

Boeren in het bos biedt diverse praktijkgerichte cursussen en rondleidingen over natuur land- en bosbouw. Denk aan onderwerpen als permacultuur, graskippen, bosvarkens, holistisch management, agroforestry, design van water, land, boerderij en business, en het nut van regeneratieve land- en bosbouw voor gezond voedsel aan bod.

Associate Degree Biologischee melkveehouderij van Van Hall Larenstein is een tweejarige opleiding op hbo-niveau. Het is een praktijkgerichte studie die opleid tot allround biologische (agrarische) ondernemer. Je hebt dan niet alleen de juiste vakinhoudelijke kennis, maar ook de vaardigheden om zelfstandig te ondernemen en om de omschakeling te maken naar biologische bedrijfsvoering. Bovendien weet je hoe je producten kunt vermarkten.  

Netwerk: leren van elkaar

Toekomstboeren is een initiatief dat de groeiende en bloeiende agro-ecologische beweging zichtbaar wil maken en versterken. Met als doel de toekomst van een breed gedragen duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw dichterbij te brengen. Toekomstboeren organiseren regelmatig boerenvuren, waarbij deelnemers samenkomen op het bedrijf van een toekomstboer en ervaringen uitwisselen.

Caring Farmers Heeft als belangrijkste thema’s het verbeteren van dierenwelzijn, biodiversiteit herstellen en de kringlopen sluiten door de ketens korter te maken. Per thema voert Caring Farmers campagnes uit, worden concrete projecten georganiseerd en geven zij gevraagd en ongevraagd advies in het publieke en politieke debat.

Voedsel anders netwerk is in 2012 gestart om de beweging te versterken van mensen in Nederland en Vlaanderen die een ander systeem van voedsel en landbouw willen. Kernbegrippen zijn: eerlijke prijzen voor de producent, gezond en lekker eten, samenwerken met de natuur, beperken van de macht en invloed van de grote agrochemische bedrijven, korte ketens, rechtvaardige handel, toegang tot grond en zeggenschap van producent en burger over het voedsel.

Organisatie

Inzicht in kostprijsberekening / marge / vaste lasten / prijs
Wat mag, of moet mijn zuivel- of kaasproduct kosten? Wat kost een kilo kaas? Inzicht in je cijfers, bijvoorbeeld: hoeveel liters melk gebruik ik voor mijn product? Wat zijn mijn voerkosten? Wat hanteer ik voor de kosten van (eigen) arbeid? Wat zijn de slacht-/transportkosten? Wat zijn mijn afschrijvingskosten op de specifieke machines voor de bereiding? Leidt dit tot de realisatie van mijn persoonlijke doelen? Ook voor korte ketens geldt de ongemakkelijke waarheid dat de prijs het resultaat is van vraag en aanbod, zegt de Taskforce Korte Keten.

Creëren van toegevoegde waarde, zoals exclusiviteit of maatwerk, zorgt voor het behoud van klanten.

In het rapport De verkoop van vlees van eigen dieren wordt een rekentool gepresenteerd om meer inzicht te krijgen in kosten en opbrengsten van rundvlees van het eigen bedrijf.

Boekhouding & Fiscus

De belastingaangifte van je landbouwbedrijf laat je regelen door jouw boekhouder of accountant. Maar als multifunctionele agrarische ondernemer is het wel verstandig de fiscale aspecten van de extra inkomsten uit je multifunctionele takken zelf te overzien, en te weten waar je op moet letten. In de brochure multifunctionele landbouw en de fiscus krijg je een overzicht van de fiscale aspecten van een multifunctioneel landbouwbedrijf. .

BTW
Wanneer je in de “Landbouwregeling” valt en alleen producten van eigen bedrijf verkoopt, dan hoef je geen BTW te rekenen. Verkoop je ook producten van derden, dan val je in ieder geval voor deze activiteit onder de BTW-regeling. Dit betekent dat je een BTW boekhouding moet bijhouden. Klik hier voor meer informatie.

Rechtsvorm

Je start of verbreed met de verkoop van producten, natuurbeheer, zorg, kinderopvang, boerderijcamping of educatie. Een multifunctioneel bedrijf wordt vaak gerund met andere mensen: een gezin, medewerkers of zelfstandigen – goede afspraken over samenwerking zijn belangrijk. Ook bij groei van activiteiten en bij overdracht van het bedrijf moeten de afspraken op een juiste manier vastgelegd worden. De rechtsvorm van het bedrijf of de organisatie is daarbij belangrijk. Meerdere rechtsvormen op één bedrijf zijn goed mogelijk. Bij groei of grote veranderingen is het verstandig de rechtsvorm kritisch te evalueren. De brochure ‘Rechtsvormen in de multifunctionele landbouw’ bevat informatie en tips voor het kiezen van een rechtsvorm in de multifunctionele landbouw.