Stamboekregistratie
De veehouderij is gebaat bij betrouwbare informatie over de afstamming en prestaties van dieren. Deze informatie is waardevol omdat zo de meest geschikte dieren gekozen kunnen worden voor de volgende generatie en ook dat op die manier zinvolle uitwisseling van fokmateriaal kan plaatsvinden. Het fokken van dieren is het selectief fokken van gedomesticeerde dieren met de intentie om wenselijke (en erfelijke) eigenschappen te verbeteren in de volgende generatie. In het handboek Fokkerij en het dossier fokken met verstand kun je daar meer lezen.
Het belang van een rasorganisatie of stamboek
De rasverenigingen vervullen een belangrijke rol bij het verschaffen van juiste en volledige informatie aan (nieuwe) houders van een dier. Rasverenigingen, stamboeken en speciaalclubs kunnen bovendien advies geven over de specifieke eisen die dieren stallen aan verzorging en huisvesting. En bovenal hebben rasorganisaties een fokprogramma opgesteld om inteelt tegen te gaan en het ras te verbeteren. Er zit veel kennis over de dieren die ze vertegenwoordigen. En ze helpen je op weg om een dier aan te schaffen of om fokkerijadvies te geven als je dieren wilt aankopen of uitwisselen.
Fokken en vermeerderen / mannelijke dieren
Fokken en vermeerderen lijkt ogenschijnlijk hetzelfde te betreffen, maar met fokken heeft de veehouder een ander (primair) doel voor ogen dan met simpelweg vermeerderen. Fokken heeft als doel dat de nakomelingen ook gebruikt gaan worden om nageslacht te geven met gewenste eigenschappen, vermeerderen heeft als doel om meer dieren te krijgen, bv de productie van vleesvarkens. In beide gevallen heeft men vrouwelijke- en mannelijke dieren nodig. Deze mannelijke dieren kunnen een knelpunt vormen, vooral voor kleinschalige veehouderijen. Veelal is er geen ruimte voor mannelijke dieren, is de bedrijfsvoering niet geschikt voor het verantwoord houden van mannelijke dieren, is er geen of onvoldoende ervaring met het houden van mannelijke dieren of kan men niet voldoende uit de voeten met één stier, ram of bok. In de praktijk betekent dit, dat er veel transporten van en naar mannelijke dieren plaatsvinden. Soms gecontroleerd en veelal (bij bijvoorbeeld de zeldzame varkensrassen) ongecontroleerd. Dit is om diergezondheidsredenen onwenselijk en veelal wettelijk niet toegestaan, dus strafbaar.
Nel Schellekens doet op haar website een pleidooi voor het eten van mannenvlees. De mannendieren worden vaak gezien als bijproduct zoals haantjes, stiertjes, bokken, rammen of genten. Deze mannen geven geen melk, leggen geen eieren en zijn dus niet van voldoende waarde. Het verwaarden van snuit tot staart is wat zij doet. Een dier moet een volwaardig leven krijgen en daarna stressvrij geslacht en zij verwaard ze van kop tot kont. Ook het vijfde kwartier. Met het vijfde kwartier wordt alles bedoeld wat niet in de twee voor- en de twee achterkwartieren zit. >Meer over Nel en het vijfde kwartier.