Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking goed leesbaar en vindbaar zijn. De
houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is.
Er zijn 2 mogelijke aanduidingen:
Ten minste Houdbaar Tot-datum: kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is
Te Gebruiken Tot-datum: gebruik (of vries in) voor of op de datum.
De ideale temperatuur om uw producten te bewaren is productafhankelijk. De norm voor de temperatuur
van een koelcel is bij voorkeur tussen de 4-6 °C. De temperatuur van de koelcel moet minimaal wekelijks
gecontroleerd worden, waarbij afwijkingen vastgelegd moeten worden, eventuele acties moeten worden
ondernomen, die dan ook weer vastgelegd moeten worden.
Voor bevroren vlees geldt International Health Alerts (IHA) -18 °C of minder. Bij deze temperatuur verloopt het chemisch bederf zeer langzaam en blijft de optimale kwaliteit gedurende lange tijd behouden. De maximale termijn dat vlees ingevroren bewaard kan worden is afhankelijk of u het vlees wel of niet gevacumeerd heeft voor het invriezen. Varkensvlees en vlees met kruiden, bij voorbeeld, kan zes maanden bewaard worden bij -18 °C, rund- en geitenvlees 12 maanden. De NVWA eist temperatuurmetingen met een goede (gekalibreerde) thermometer in de vrieskist. Als u zich aanwent iedere week de temperatuur te controleren en op te schrijven, dan kunt u deze bij een controle van de NVWA altijd laten zien. Ook kunt u dan sneller ingrijpen als de temperatuur hoger blijkt te worden. Opslag van vlees vindt altijd plaats in goed gesloten portie verpakkingen. Desondanks mag u in dezelfde vriezer geen groente bewaren. Het beste is om de vriezer gewoon alleen te gebruiken voor het bewaren van vlees.
Voor de opslagruimten van bijvoorbeeld kaas geldt, dat als u andere producten (anders dan
zuivelproducten) bewaart in dezelfde opslagruimte, dat dit op een dusdanige manier moet worden
gedaan, dat er geen kruisbesmetting (contaminatie) op kan treden. De relatieve luchtvochtigheid is een
aandachtspunt in de kaasopslag. Wanneer kazen niet goed schoon en droog blijven, moet de relatieve
vochtigheid verlaagd worden en moeten de luchtbewegingen rondom de kaas eventueel verhoogd
worden.
Boerderijzuivelproducten dienen bewaard te worden bij een temperatuur <7 °C.