Voor de verkoop van levensmiddelen eist de Warenwet dat iedere ondernemer over een HACCP/voedselveiligheidsplan beschikt. Veel branches hebben een hygiënecode. Als een ondernemer volgens deze code werkt, vervalt de verplichting om een eigen voedselveiligheidplan te hebben. Voor het slagersbedrijf zijn er twee codes die elkaar aanvullen:
– Hygiënisch werken Slagersbedrijf (te bestellen bij KNS)
– Code voor de slager (te bestellen bij HBA)
Voor boerderijzuivelbereiders is er eveneens een code:
– Hygiënecode voor Boerderijzuivelbereiding (verkrijgbaar via de Bond voor
boerderijzuivelbereiders)
Deze codes moeten leiden tot de bereiding van veilige producten, met als uitgangspunten:
1. De producten moeten voldoen aan de wettelijke eisen die voortvloeien uit de Europese
hygiëneverordeningen.
2. Er is een aantal werkwijzen omschreven die voortvloeien uit de gevarenidentificatie/risicoanalyse
(HACCP studie)
Indien u werkt volgens deze code dan is deze werkwijze verplicht.
Indien u zelf een gevarenidentificatie en risicoanalyse doorloopt, dat willen zeggen een eigen
HACCP-systeem ontwikkelt, kunt u daarmee aantonen dat op uw bedrijf uw werkwijze tot een
veilig product leidt.
3. Naast de wettelijke eisen en de aangegeven werkwijzen zijn er aandachtspunten/tips
opgenomen.
Toezichthoudende instanties (NVWA, COKZ)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft als kerntaak, toezicht houden op de naleving
van wetten en voorschriften. In dit geval betreft het de naleving van Europese wetgeving zoals:
– Verordening 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne
– Verordening 853/2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor
levensmiddelen van dierlijke oorsprong
– Verordening 882/2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake
diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn\
– Verordening 854/2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie
van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke
oorsprong
– Verordening 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden
De NVWA functioneert onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit (LNV). De opdrachtgevers zijn dit ministerie en het ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (VWS).
Wat betreft de toezicht op de naleving van de Hygiënecode voor Boerderijzuivelbereiding en toezicht op
de kwaliteit van in Nederland geproduceerde eieren en eierproducten, houdt het COKZ in opdracht van
de NVWA toezicht op naleving van relevante codes.
Registratie
Producenten moeten producten registreren zodat alles traceerbaar is. Het etiket (of kaaslabel) speelt
daarbij een belangrijke rol.
Etiket
Op het etiket van een voorverpakt levensmiddel moet eerlijke en duidelijke informatie staan zodat de
consument weet wat hij koopt en consumeert. Er zijn veel gedetailleerde regels voor de etikettering van
levensmiddelen. Een groot deel van de regels staat in de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 over Voedselinformatie aan consumenten. Deze Europese Verordening geldt voor alle levensmiddelen die in Nederland worden verkocht. Daarnaast zijn er aanvullende eisen opgenomen in andere Europese en
Nederlandse regelgeving3.
Er zijn regels voor o.a.:
– Leesbaarheid, lettergrootte en taal op een etiket
– Benamingen van levensmiddelen
– De lijst van ingrediënten, die moet worden genoemd
– De vermelding van allergenen
– De kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)
– De vermelding van de nettohoeveelheid
– De vermelding en bepaling van de houdbaarheid
– M.b.t. de bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden
– Het vermelden van de naam en adresgegevens van de producent
– Traceerbaarheid (lotcode)
Voor de beoordeling van bestaande of nieuwe verpakkingen kan de informatie schriftelijk worden
voorgelegd aan de Binnendienst van het COKZ.